Mliečna fazuľová polievka

Potrebujeme: 

  • 1.5 l vody
  • 100 g fazule
  • 1 cibuľu strednú
  • 1 bobkový list
  • 5 ks nového korenia
  • 5 ks čierneho korenia
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 g kyslej smotany
  • 250 ml mlieka
  • 1 PL solamilu
  • 1 ČL bravčovej masti
  • 1 ČL sladkej papriky
  • 1 PL vínneho octu
  • 1 ČL saturejky
  • Soľ
Postup:

Vedeli ste že?
Máčaním fazule skrátime dobu varu, zväčšíme objem fazule o skoro 100 %, ale významnejším dôsledkom namočenia je čiastočné odstránenie nestráviteľných oligosacharidov, ktoré spôsobujú plynatosť. 
Oligosacharidy sú látky, ktoré sa nerozštiepia v tenkom čreve, štiepia sa až pôsobením mikroorganizmov v hrubom čreve za tvorby plynu.
Pri namáčaní sa tieto látky sčasti rozštiepia a sčasti vyluhujú do vody. Preto je vhodné vodu, v ktorej sme namáčali fazuľu vylievať, aj keď dochádza ku stratám minerálnych látok, vitamínov rozpustných vo vode a bielkovín.

  1. Fazuľu preberieme a prepláchneme niekoľko krát vodou. Pred tepelnou úpravou fazuľu namočíme vo vode na min 12 h.
  2. Takto pripravenú fazuľu zalejeme 1.5 l vody, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie, soľ, prikryjeme a necháme zovrieť. Znížime plameň a varíme až do zmäknutia fazule.
  3. V druhej nádobe si rozmiešame metličkou  solamil, sladkú smotanu, kyslú smotanu a mlieko. Tekutiny prilievame postupne, aby sa nám neurobili hrčky.
  4. Prilejeme do polievky a za stáleho miešania necháme zovrieť.
  5. Mletá paprika je nerozpustná vo vode, je ale rozpustná v tuku. Preto si ju rozmiešame v bravčovej masti a pridáme do polievky.
  6. Keď polievka začne vrieť odstavíme ju z plameňa, necháme mierne vychladnúť a pridáme vínny ocot.
  7. Takto pripravenú polievku servírujeme. U nás ju jedávame s jemne nasekanou cibuľou a domácimi rezancami, na ktoré vám recept napíšem nabudúce 🙂
Dobrú chuť! 🙂

0 komentárov k “Mliečna fazuľová polievkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *