Potrebujeme:
- 1.5 l vody
- 100 g fazule
- 1 cibuľu strednú
- 1 bobkový list
- 5 ks nového korenia
- 5 ks čierneho korenia
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 g kyslej smotany
- 250 ml mlieka
- 1 PL solamilu
- 1 ČL bravčovej masti
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 PL vínneho octu
- 1 ČL saturejky
- Soľ
Postup:
Vedeli ste že?
Máčaním fazule skrátime dobu varu, zväčšíme objem fazule o skoro 100 %, ale významnejším dôsledkom namočenia je čiastočné odstránenie nestráviteľných oligosacharidov, ktoré spôsobujú plynatosť.
Oligosacharidy sú látky, ktoré sa nerozštiepia v tenkom čreve, štiepia sa až pôsobením mikroorganizmov v hrubom čreve za tvorby plynu.
Pri namáčaní sa tieto látky sčasti rozštiepia a sčasti vyluhujú do vody. Preto je vhodné vodu, v ktorej sme namáčali fazuľu vylievať, aj keď dochádza ku stratám minerálnych látok, vitamínov rozpustných vo vode a bielkovín.
- Fazuľu preberieme a prepláchneme niekoľko krát vodou. Pred tepelnou úpravou fazuľu namočíme vo vode na min 12 h.
- Takto pripravenú fazuľu zalejeme 1.5 l vody, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie, soľ, prikryjeme a necháme zovrieť. Znížime plameň a varíme až do zmäknutia fazule.
- V druhej nádobe si rozmiešame metličkou solamil, sladkú smotanu, kyslú smotanu a mlieko. Tekutiny prilievame postupne, aby sa nám neurobili hrčky.
- Prilejeme do polievky a za stáleho miešania necháme zovrieť.
- Mletá paprika je nerozpustná vo vode, je ale rozpustná v tuku. Preto si ju rozmiešame v bravčovej masti a pridáme do polievky.
- Keď polievka začne vrieť odstavíme ju z plameňa, necháme mierne vychladnúť a pridáme vínny ocot.
- Takto pripravenú polievku servírujeme. U nás ju jedávame s jemne nasekanou cibuľou a domácimi rezancami, na ktoré vám recept napíšem nabudúce 🙂
Dobrú chuť! 🙂
0 komentárov k “Mliečna fazuľová polievka”Pridajte vlastný →