Hydinový vývar

Potrebujeme:

  • 750 g hydinového mäsa na polievku (použila som kohútie mäso)
  •  3 l studenej vody
  • 6 mrkiev
  •  2 petržleny
  • 1/2 kalerábu
  • Kúsok zelerovej bulvy
  • 1 cibuľu 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 5 ks nového korenia
  • 5 ks čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • Soľ 
  • Nasekaná petržlenová vňať 
  • 2 hrste rezancov na vývar

Postup:

  1. Pripravené mäso na vývar zalejeme studenou vodou. Ak zalejeme mäso studenou vodou a postupne zvyšujúceme teplotu sa z mäsa a kostí postupne uvoľňujú všetky potrebné látky a vitamíny do vývaru. Pri zaliatí teplou vodou dochádza k rýchlej denaturácii bielkovín na povrchu mäsa a všetky potrebné látky sa „uzamknú“ v mäse.
  2. K mäsu pridáme aj zeleninu v celku. (Zelenina by sa mala pridávať až ~30 min pred koncom varenia, ale ja ju pridávam hneď na začiatku, vývar má sýtejšiu chuť.)
  3. Vývar privedieme rýchlo k varu a ďalej dovárame miernym varom. Varíme vždy pod tesne priliehajúcou pokrievkou! Zamedzíme tým ztratám prchavých senzorických látok, šetríme energiu a nemusíme prilievať ďalšiu tekutinu.
  4. Na začiatku sledujeme vývar. Keď sa začne tvoriť pena (uvoľnené bielkoviny z tkanív mäsa) pozbierame ju sitkom aby vývar nebol kalný.
  5. Pridáme soľ, bobkový list, čierne a nové korenie a varíme podľa druhu mäsa (kohútie asi 2-3 hodiny.)
  6. Po dovarení vývaru môžme vývar znova precediť. Niekedy ani netreba, závisí to od sedimentu.
  7. V druhom hrnci si uvaríme rezance. Nevaríme ich vo vývare, bude kalný.
  8. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a podávame.

Dobrú chuť! 🙂

0 komentárov k “Hydinový vývarPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *