Rezne pečené v trúbe

Rezne sú obľúbeným jedlom väčšiny Slovákov. Ich zdravšia alternatíva sú pečené rezne. Chuť je veľmi porovnateľná. No ak by ste sa predsa len rozhodli pre rezne vyprážané, napíšem vám zoznam tukov, ktoré sú na vyprážanie najvhodnejšie.

Z olejov je tepelne najvhodnejší (najstabilnejší)  rafinovaný olivový olej. Môžme použiť aj kvalitný repkový olej. Nevhodný na smaženie je slnečnicový olej, výnimku tvorí špeciálne vyšľachtený slnečnicový olej z vyšším obsahom kyseliny olejovej. Z tukov sú nevhodné tie, ktoré obsahujú vodu- margaríny, maslo. Vhodné tuky sú tie, ktoré vodu neobsahujú a to napríklad bravčová masť. Tá má však nevýhodu- obsahuje cholesterol, ktorý pri smažení za vysokých teplôt oxiduje na produkty, ktoré z hľadiska srdcovo-cievnych ochorení pôsobia horšie ako neoxidovaný cholesterol.
Zdroj: Prof. J. Dostálová: Co se deje s potravinami při přípravě pokrmů

Potrebujeme

  • 750 g kuracích pŕs
  •  3 vajcia
  • Hladká múka
  • Strúhanka
  • Soľ 
  • Mleté čierne korenie
  • Rafinovaný olivový olej
  • 6 väčších zemiakov 
  • 30 g masla
  • Trochu mlieka
  • Soľ

Postup:

  1. Kuracie prsia si nakrájame na rezne, mierne poklepeme tĺčikom, posolíme a pokoreníme.
  2. Pripravené rezne začneme obaľovať najprv v múke, potom vo vajci, znova v múke, znova vo vajci a nakoniec v strúhanke.
  3. Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie, papier polejeme rafinovaným olivovým olejom. Oleja nemusí byť veľa, stačí rovnomerná, tenká vrstva.
  4. Plechy dáme piecť do vyhriatej trúby na 180°C na funkciu ventilátor.
  5. Pečieme 15 min, potom rezne otočíme na opačnú stranu a znova pečieme 15 min.
  6. Pečieme do zlatista, doba pečenia sa môže líšiť od typu trúby.
  7. Ako prílohu som zvolila zemiakové pyré.
  8. Zemiaky vkladáme až do vriacej osolenej vody, aby sme zamedzili stratam.vitaminu C oxidaciou. Varíme do zmäknutia. Vodu vylejeme.
  9. Pridáme maslo, teplé mlieko a vymixujeme mixérom.
  10. Podávame.

Dobrú chuť! 🙂

0 komentárov k “Rezne pečené v trúbePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *