Plnená paprika

Potrebujeme:

  • 200g guľatozrnej ryže
  • 300 g mletého mäsa (používam bravčové alebo morčacie)
  • 4 ks zelených paprík
  • 1 vajce
  • 1 liter pretlaku
  • 1 liter vývaru
  • 1 konzervu lúpaných rajčín
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL cukru
  • 4 ks nového korenia
  • 4 ks čierneho korenia
  • 1 KL škorice
  • Petržlenovú vňať
  • Cca 5 lístkov bazalky
  • Bobkový list
  • Olej
  • Soľ
  • Korenie

Postup:

  1. Podľa návodu uvaríme ryžu.
  2. Necháme vychladnúť a zmiešame s mletým mäsom, pridáme vajce, pretlačený cesnak, majorán, mletú červenú papriku, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie.
  3. Všetko spolu zamiešame a začneme plniť umyté a osušené papriky.
  4. Zo zvyšnej masy vypracujeme guľky.
  5. Vo veľkom hrnci si na troche oleja skaramelizujeme cukor. (Omáčka bude mať sýtejšiu farbu)
  6. Pridáme pretlak, vývar, lúpané paradajky a privedieme k varu.
  7. Do omáčky pridáme celú cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie, soľ, škoricu a natrhané lístky bazalky.
  8. Pridáme naplnené papriky a po 15 minútach aj guľky. Varíme vždy pod tesne priliehajúcou pokrievkou! Zamedzíme tým ztratám prchavých senzorických látok, šetríme energiu a nemusíme prilievať tekutinu. Miešanie obmedzíme na čo najmenšiu mieru aby sme tekutinu neobohacovali kyslíkom a zamedzili stratám niektorých vitamínov, predovšetkým vitamínu C.
  9. Omáčku necháme prikrytú prebublávať na miernom ohni ešte asi 40 min.
  10. Ja omáčku nezahusťujem, býva dosť hustá, ale ak chcete hustejšiu, môžte zahustiť múkou, ovsenými vločkami alebo nechať omáčku zredukovať.
  11. Podávame s chlebom alebo domácou knedľou.

Dobrú chuť! 🙂

0 komentárov k “Plnená paprikaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *