Domáca parená knedľa

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky 
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 vajíčko
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • štipka soli

Postup:

  1. Do veľkej misy si dáme na spodok štipku soli (spomaľuje rast kvasiniek), preosiatu múku a vajíčko a olej.
  2. V druhej nádobe si mierne ohrejeme mlieko asi na 37°C (maximálne na 40°C, príliš teplé mlieko by mohlo zabiť kvasinky).
  3. Do mlieka pridáme cukor, aby sa nám rozpustil a bol pre kvasinky prístupnejší. (Kvasinky rozkladajú cukor v ceste na etanol a oxid uhličitý).
  4. Do ohriateho mlieka nadrobíme kvasnice a necháme ich rozpustiť.
  5. Kvasinkové mlieko pridáme do múky a začneme miesiť cesto. Ja ho najprv premiešam vareškou a následne miesim rukou. Rukou robíme akoby tvar písmena O a zapracovávame do cesta vzduch.
  6. Miesime až pokým sa cesto prestane lepiť na nádobu a drží kompaktný guľovitý tvar.
  7. Prikryjeme, posypeme trochou múky a necháme nakysnúť asi 20 min na teplejšom mieste.
  8. Nakysnuté cesto presunieme na dosku a vytvarujeme z neho 2 knedle.
  9. Do veľkého hrnca dáme na spodok asi 10 cm vody a na vrch hrnca dáme kuchynskú utierku prichytenú gumičkou.
  10. Prikryjeme nádobou, ktorá je dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestila knedľa.
  11. Necháme zovrieť vodu.
  12. Znížime plameň a na utierku dáme knedľu.
  13. Necháme pariť asi 15 min. 

0 komentárov k “Domáca parená knedľaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *