Parené buchty

Recept na parené buchty je taký istý ako na knedle, iba už záverečné plnenie je trošku rozdielne. Z tohto receptu by vám malo vyjsť asi 8 stredných parených buchiet.

Postup:

  • 300 g polohrubej múky 
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 vajíčko
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • džem

Postup:

  1. Do veľkej misy si dáme na spodok štipku soli (spomaľuje rast kvasiniek), preosiatu múku a vajíčko a olej.
  2. V bočnej nádobe si mierne ohrejeme mlieko asi na 37°C (maximálne na 40°C, príliš teplé mlieko by mohlo zabiť kvasinky).
  3. Do mlieka pridáme cukor, aby sa nám rozpustil a bol pre kvasinky prístupnejší. (Kvasinky rozkladajú cukor v ceste na etanol a oxid uhličitý).
  4. Do ohriateho mlieka nadrobíme kvasnice a necháme ich rozpustiť.
  5. Kvasinkové mlieko pridáme do múky a začneme miesiť cesto. Ja ho najprv premiešam vareškou a následne miesim rukou. Rukou robíme akoby tvar písmena O a zapracovávame do cesta vzduch.
  6. Miesime až pokým sa cesto prestane lepiť na nádobu a drží kompaktný guľovitý tvar.
  7. Prikryjeme, posypeme trochou múky a necháme nakysnúť asi 20 min na teplejšom mieste.
  8. Nakysnuté cesto presunieme na dosku a mierne si ho rozvaľkáme na asi 2 cm hrubé cesto.
  9. Cesto si narežeme na štvorčeky, do stredu dáme lyžičku džemu a konce štvorčekov spolu uzavrieme, otočíme na opačnú stranu.
  10. Do veľkého hrnca dáme na spodok asi 10 cm vody a na vrch hrnca dáme kuchynskú utierku prichytenú gumičkou.
  11. Prikryjeme nádobou.
  12. Necháme zovrieť vodu.
  13. Znížime plameň a na utierku dáme parené buchty.
  14. Necháme pariť asi 8 min. 
  15. Hotové buchty podávame s roztopeným maslom a rôznymi posýpkami ako napr. Kakaom, mletými orechmi, makom, tvarohom, atď.

Dobrú chuť! 🙂

0 komentárov k “Parené buchtyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *