Lasagne bolognese

Lasagne sú obľúbeným jedlom veľa ľudí, no sú aj pomerne zdĺhavým jedlom. Preto vždy keď varím špagety bolognese, urobím si mäsového ragú viac, polovicu nechám zamraziť a potom keď idem variť lasagne, mám už väčšinu receptu hotovú.

Potrebujeme:

  • 1/2 kg mleteho mäsa (dávam mix hovädzie/ bravčové alebo hovädzie/ morčacie)
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Vetvičku rozmarínu
  • 4 plátky slaniny
  • 3 stredné mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 menší petržlen
  • 1 PL lyžica paradajkovej pasty
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1/2 Šálky bieleho vína
  • Olivový olej
  • Parmezán
  • Pár lístkov bazalky
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Bobkový list
  • Nové korenie
  • 11 plátkov lasagní

Ingrediencie na bešamel:

  • 4 PL hladkej múky
  • 60 g masla
  • 1/2 l mlieka
  • 3 ks nové korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tvrdý syr (mozarella/ parmezán/ eidam)

Postup:

Najskôr si urobíme ragú bolognese:

  1. Na panvici orestujeme na olivovom oleji do zlatista nakrájanú cibuľu, cesnak, slaninu a rozmarín.
  2. Pridáme mleté mäso a pražíme ho do zlatista za stáleho miešania asi 10 min.
  3. Potom k mäsu pridáme aj nastrúhanú mrkvu, zeler a petržlen, pražíme ďalších 10 min.
  4. Pridáme lyžicu paradajkovej pasty, zalejeme lúpanými paradajkami a plechovku z paradajok vypláchceme jednu vodou, druhú bielym vínom a pridáme k zmesi.
  5. Pridáme bazalku, bobkový list, nové korenie a varíme prikryté asi hodinu a pol.
  6. Odokryjeme a necháme zredukovať.

Medzitým si pripravíme bešamel:

  1. Na panvici si roztopíme maslo.
  2. Pridáme hladkú múku a mierne opražíme.
  3. Postupne pridávame teplé mlieko a miešame, aby sa nám neurobili hrčky.
  4. Pridáme soľ, bobkový list, nové korenie, mleté čierne korenie.
  5. Miešame do zhustnutia.

Ukladanie lasagní na plech:

  1. Pripravíme si plech.
  2. Vymastíme olivovým olejom.
  3. Na spodok naukladáme plátky lasagní.
  4. Pridáme mäsové ragú, bešamel a nastrúhaný tvrdý syr a na vrch zase plátky lasagní.
  5. Takto pokračujeme ešte 2 vrstvami (alebo koľko vám vyjde).
  6. Vrstvenie ukončíme lasagnami, posypeme nastrúhaným syrom.
  7. Dáme piecť prikryté do trúby na 180°C na asi pol hodinu.
  8. Odokryjeme a necháme piecť ešte asi 10 min.
  9. Podávame (ak chcete nakrájať na pekné kocky, nechajte ich najprv vychladnúť).

Dobrú chuť! 🙂

0 komentárov k “Lasagne bolognesePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *